Anadolu Masalları kategorimizden Uyanık Tüccar ile Yaşlı Köylü Hikayesi ve Masalı Okuyorsunuz.
Bir zamanlar, bir kasabada çok zengin ama bir o kadar da cimri bir tüccar yaşarmış. Uyanık tüccar kasabada herkesten daha fazla para kazanırmış ama hiç kimseye yardım etmez, parasını kendisi bile harcamaya kıyamazmış. Bütün parasını altına çevirip keselerin içerisinde saklarmış.
Bir gün tüccarın altın keselerinden biri kaybolmuş. Tüccar her yere bakmış ama kesesi hiçbir yerde yokmuş. Bu keseyi belli ki kendi başıma bulamayacağım. Kasabalılara kesemi bulana 200 altın vereceğimi söylersem belki o zaman altınlarım geri gelir diye düşünmüş.
Tüm kasabalıya haber yollamış. Altın dolu kesesini bulana 200 altın vereceğini söylemiş. Kasabalılar her yerde tüccarın kesesini aramaya başlamışlar. Aradan biraz zaman geçmiş. Bir gün fakir ve yaşlı bir adam tüccarın atın dolu kesesini bulup, alacağı 200 altın hediyeyi düşünerek hızlıca tüccarın yanına gelmiş.
Uyanık Tüccar, kesesi bulunduğu için sevinse de keseyi bulan yaşlı adama söz verdiği gibi 200 altını vermek istemiyormuş. İçinden “Bu yaşlı ve fakir bir adam. Bu adamı kandırmak çocuk oyuncağı… Onu kandırıp 200 altın vermeden yollayayım” diye düşünmüş.
Adam keseyi tüccara uzatmış. Buyrun efendim işte kaybettiğiniz keseniz demiş.
Uyanık Tüccar hızlıca keseyi almış ve içindeki altınları saymaya başlamış. Sonra da yaşlı adama dönüp, “Vay üçkağıtçı seni, ben bu keseye 1000 altın koymuştum, şimdi ise 800 altın var. Sen keseyi bulunca içinden 200 altını almışsın. Şimdi benden bir 200 altın daha mı alacaksın? Haydi yoluna git.” Demiş.
Yaşlı adam duydukları karşısında donakalmış. Beyim siz ne diyorsunuz? Ben keseyi bulduğum gibi hiç açmadan size getirdim. Beni hırsızlıkla suçlamaya utanmıyor musunuz?” demiş.
Tüccar bu kez sesini yükseltip “Haydi oradan, hemen çık buradan bende senin gibi bir uyanığa kaptıracak başka altın yok. Hemen evimden çık” demiş.
Yaşlı ve fakir adam, tüccarın kendisine söylediği sözleri aklından atamıyormuş. Kendisini hem kandırıp hem de hırsızlıkla suçlayan tüccarı mahkemeye vermeye karar verip, kasabanın kadısının yolunu tutmuş.
Yaşlı adam Kadı’ya olanları anlatınca, Kadı tüccarı da yanına çağırtmış. İkisine de söz hakkı vermiş. Önce Yaşlı fakir adam konuşmaya başlamış;
“Kadı Efendi, ben bu tüccarın kesesini buldum. Keseyi nasıl bulduysam o şekilde bu adama getirdim. Daha öncesinde kesesini bulana 200 altın vereceğini söylemişti. Şimdi ise hem bana altınları vermiyor hem de hırsızlık yapmışım gibi bana iftira atıyor” demiş.
Tüccar: “Efendim, ben keseyi kaybettiğimde içinde 1000 altınım vardı. Bu adam bana keseyi getirdiğinde altınları saydım. İçinden 800 altın çıktı. Bu adam keseyi bana getirmeden önce içinden 200 altınımı almış.” deyince Kadı biraz durup düşünmüş ve kararını vermiş.
“Tüccar Efendi, senin kaybolan kesenin içerisinde 1000 altın vardı ise, demek ki bulunan kese sana ait değil.” Demiş.
Tüccar bir anda ne söyleyeceğini şaşırmış. 800 altınından da olacağını anlayan tüccar, Kadı’ya yalan söylediğini itiraf edip yaşlı adama söz verdiği gibi 200 altını ödeyeceğini söylemiş.
Kadı, kendisini de aldatmak isteyen tüccara çok kızmış. Yalan söylediği için ona büyük bir ceza vermiş ve altınların da yaşlı adamda kalmasına karar vermiş.